تلگرام نوشته - 690
2017-01-11
چرا مسئولان برخی اقدامات درست را انجام نمیدهند؟-4
یکی از تفاوتهای نگاه افراد جوان و خام با افراد با تجربه در این است که افراد با تجربه در مییابند تصمیمگیری در این جهان همواره با محدودیتها و قیدهایی روبروست. به همین دلیل اگر مسئله ای را فارغ از قیود حل کنیم، به یک راه حل بهینه می رسیم ولی اگر همان مسئله را بخواهیم با لحاظ قیدها حل کنیم، جواب بهینه متفاوت خواهد شد. روشن است که جواب بهتر وقتی حاصل می شود که قیدها نباشد ولی در عالم واقع قیدها هستند و خود را به سیاستگذار و تصمیم گیر تحمیل می کنند کما اینکه در زندگی شخصی خودمان هم ما پیوسته با قیودی روبرو هستیم. برخی از این قیدها تکنیکی هستند یعنی محدودیت های طبیعی مانع برخی تغییرات می شوند. مثلا شبانه روز 24 ساعت است و یا زمستان هوا سرد است و فعالیت اقتصادی کند می شود... .
برخی قیدها قانونی است یعنی نظام حقوقی به شما این قیدها را تحمیل می کند. مثلا این نظام حقوقی می گوید که کارگر حق استفاده از مرخصی دارد و اگر نیروی کار زن است حق دارد بابت زایمان مرخصی چندماهه بگیرد. همین نظام حقوقی می گوید که تخصیص بودجه به یک نهاد یا سازمان باید با مجوز مجلس باشد و .... یکی دیگر از قیدها، قیدهای فرهنگی است یعنی هنجارها و رسومات اجتماعی محدودیتهایی بر انتخاب شما تحمیل میکند. مثلا سیاستگذار نمی تواند تعدد مناسبتهای دینی و ملی را در این کشور نادیده بگیرد.
تا اینجای کار نکته عجیبی نیست. نکته ای که کمتر به آن توجه می شود این است که قیدهای سیاسی هم بر انتخاب سیاستمدار تاثیرگذار است. سیاستمدار دوست دارد که فلان شخص را از مسئولیت یک سازمان بردارد ولی می داند که این کار یک ضربه به جناح مقابل تلقی می شود و آن حزب و جناح قدرت دارد که در یک مسئله دیگر آن ضربه را جبران کند. حال اگر آن مسئله دیگر برای شما مهم باشد ناگزیر خواهید بود که از خیر کنار گذاشتن آن فرد نالایق بگذرید و کجدار و مریز با این قضیه کنار بیایید. نمونه این قضیه مثلا دکتر مهدی گلشنی در زمان خاتمی بود. مسئولان وقت آموزش عالی نمی خواستند دکتر گلشنی بر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مسئول باشد و آن نهاد را به سمت و سویی که می خواست سوق دهد. اما در عین حال می دانستند که وی نفوذ زیادی در شورای انقلاب فرهنگی دارد. برای همین با خود می اندیشیدند که اگر وی را عوض کند وی علیه دولت نزد مسئولان دیگر بدگویی خواهد کرد و همین امر مشکلات بیشتری برای دولت به وجود خواهد آورد. مشابه همین حرف را هم در مورد آقای واعظ طبسی می توان مطرح کرد. احتمالا مسئولان کشور نیز از تداوم حضور ایشان در موقعیت متولی گری آستان قدس رضایت نداشتند ولی چون فرد ذینفوذی در میان روحانیت بود، تغییر ایشان را به لحاظ سیاسی پرهزینه قلمداد می کردند به رغم اینکه می دانستند تغییر و جایگزینی فردی دیگر احتمالا به استفاده بهتر از امکانات موجود در آستان قدس رضوی منتهی خواهد شد.
یا شما فکر می کنید انجام یک اقدام چه قدر اعتراضات سیاسی توسط مخالفان ایجاد خواهد کرد و همین امر چقدر به تضعیف شما در بخشی از افکار عمومی منجر خواهد شد. مثلا شما می دانید که قانون گفته که هر جای کشور از جمله مشهد می توان کنسرت برگزار کرد و بخشی از مردم مشهد حداقل خواستار وجود چنین برنامه های فرهنگی غیرمذهبی هستند. حال پافشاری روی این موضوع منجر به موضع گیری روحانیت خواهد شد و همین امر جایگاه شما را در بخش مذهبی جامعه تضعیف خواهد نمود. لذا به این نتیجه می رسید که از خیر آن بگذرید با اینکه معتقد به دفاع از برگزاری کنسرت در همه جای ایران هستید.
https://telegram.me/ali_sarzaeem